Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/header.php on line 1
Оптимальний баланс для максимального прибутку - Франчайзингова компанія – лідер в галузі виробництва генетики свиней в Україні

Вентиляція та температура. Оптимальний баланс для максимальної продуктивності та прибутку

Мікрокліматичні умови середовища всередині приміщення відіграють важливе значення для благополуччя тварин та персоналу, а також впливають на загальну продуктивність ферми.

Правильна вентиляція регулює вологість та рівень газів в повітрі, проте інтенсивність вентиляції необхідно ретельно контролювати, щоб підтримувати оптимальну температуру всередині приміщення. У зимовий період температура свіжого повітря, що поступає, повинна бути збалансована в залежності від встановленого режиму опалення всередині будівлі.

Завдяки нашим власним дослідженням, а також завдяки практичному досвіду з нашими клієнтами, спеціалісти PIC знають як ефективно управляти мікрокліматом на свинофермі круглий рік.

Слід звернути увагу, що: циркуляція повітря/повітрообмін та температурний режим вимагають роздільного управління.

Основи температурного режиму та вентиляції.

1. Оптимальна температура.

Різні категорії свиней вимагають різного температурного режиму. Новонародженим поросятам необхідна більш висока оптимальна температура приміщення (ОТП), ніж дорослим тваринам. Крім того, поросята меншого віку більш чутливі до перепадів температур.

2. Оптимальна температура приміщення (ОТП).

При побудові кривої температури, ОТП або цільова температура приміщення повинна бути головним орієнтиром, а “температура уставки” просто повинна бути на такому значенні, при якому досягається ОТП.

Важливо пам’ятати, що не дивлячись на пору року, поросята на відлученні і відгодівлі ростуть, тому ОТП знижується від 29 °С до 15 °С (окрема ОТП буде залежати від ваги та стану здоров’я тварин, влаштування приміщення, а також від використання “зони комфорту” (дивіться Додаток А в нашому керівництві з відлучення та відгодівлі).

Якщо температура в приміщенні занадто низька, то тварини змушені витрачати енергію на те, щоб зігріватися, замість того, щоб конвертувати корм в нарощування м’язової маси. При підвищеній температурі тварини витрачають енергію на підтримання оптимальної температури тіла, що також знижує продуктивність.

3. Зона комфорту.

З іншого боку, при оптимальній температурі в приміщенні режим обігріву встановлюється на мінімальному значенні, а прирости та конверсія корму будуть максимальними. Для поросят меншого віку зона комфорту є ефективним способом підтримки тепла для свого організму, а також для забезпечення інтенсивності вентиляції для належного повітрообміну і рівня вологості де це необхідно. Зона комфорту дуже актуальна для спеціальних станків, а також там, де система обігріву не зовсім достатня або якщо вартість опалення занадто висока.

При використанні брудерів та/або килимків температура безпосередньо під брудером повинна бути 35 °С протягом 14-21 днів після заповнення в залежності від розміру поросят та стану здоров’я. Пам’ятайте, що для максимального комфорту на одне порося повинно припадати не менше 0,04 м2 килимка, а під щілинною або пластиковою підлогою необхідно виключити протяги. Для довідки дивіться випуск Pig Improver (Робота з відлученими поросятами) про правила використання зони комфорту.

4. Мінімальна вентиляція.

Правильна вентиляція в зимові місяці означає мінімальну вентиляцію при оптимальному притоці повітря зовні для зниження енерговитрат.

У літні місяці або ж на більш високих стадіях вентиляції важливо забезпечити на фермі правильний повітрообмін і відповідний рівень газів. Щоб не витрачати зайві енергоресурси, в приміщенні необхідно знизити температуру щоб вона відповідала термонейтральной зоні.

Коли температура опуститься нижче заданої, то вентиляція повинна включитися в роботу на мінімальних значеннях – це називається мінімальна вентиляція (виражається в м3/голову/год, мінімальна вентиляція для видалення вологості та газів). Аналогічно, якщо температура вище встановленого значення, система вентиляції повинна перейти на більш високі фази, щоб прискорити повітрообмін.

Правильне управління мікрокліматом в літній сезон означає вміння підтримувати ОТП в рамках термонейтральної зони тварин з метою підвищення їх продуктивності. Не дивлячись на регіональні відмінності, основні параметри системи вентиляції, наступні:

  • Температура комфорту 1,0 – 1,5°;
  • Максимальний повітрообмін на завершальній стадії дорощування (27 кг) – 68-85 м3/голову/год;
  • Швидкість повітря в будь-якій точці приміщення при тунелі – 1,5-2,0 м/сек;
  • Охолоджуюча панель (педкулінг) повинна мати характеристики, які забезпечують швидкість повітря 1,5-2,0 м/сек на рівні панелі;
  • Система зрошення, щоб зволожити тварин, а також достатній час для повного випаровування вологи з шкіри (45+ кг).

Дотримуючись даних рекомендацій, продуктивність та комфорт свиней залишатимуться на належному рівні протягом всього року. Правильне співвідношення між вентиляцією та температурою забезпечує оптимальні умови мікроклімату, щоб тварини могли повністю реалізувати свій потенціал.

Для отримання додаткової інформації про правильному управлінні вентиляцією зверніться до менеджера по роботі з клієнтами.

Наше та Ваше майбутнє виглядає багатообіцяючим, адже ми продовжуємо ПОСТІЙНО ВДОСКОНАЛЮВАТИСЯ!

Запрошуємо українських виробників переконатися в перевагах найбільш розповсюдженої генетики в світі РІС. Компанія PIC Україна – ТОВ “Генетична компанія” пропонує для своїх клієнтів:

  1. Елітний молодняк з високим статусом здоров’я (материнські та термінальні лінії – Україна/Ірландія).
  2. Високопродуктивні гібридні свинки F1 – Камборо – Україна/Ірландія.
  3. Спермопродукція – свіжа (материнські та термінальні лінії).
  4. Програми розведення свиней для закритих стад, створені за індивідуальними вимогами клієнтів.

Геннадій Чернецький

Керівник відділу продажу ТОВ “Генетична компанія”

79071, Україна, м. Львів, вул. В. Великого, 117/40

тел.: + 38 050 353 22 27; ел. адреса: genetic.pic.ukraine@gmail.com


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/sidebar.php on line 10

Генетична компанія
PIC Україна

PIC - найбільша міжнародна компанія, що працює в галузі генетики та селекції в свинарстві


PIC Україна – франчайзингова компанія, яка постачає високоякісну генетику PIC усім українським свинофермам

       

E-Newsletter

Підписуйся на новини