Вимоги до площі та методів управління

В  міру того, як змінюється галузь свинарства і власне тварини, виникає логічне запитання: “А ви встигаєте йти в ногу з цими змінами?“. Спеціаліст з технічної підтримки генетики РІС Нат Стас, виділяє п’ять ключових факторів, які впливають на вирощування поросят у період від відлучення до відгодівлі:

  • вага реалізації;
  • генетичний прогрес;
  • доступність персоналу;
  • ціна на корм; 
  • експлуатація приміщень.

За словами Ната, який вивчав прикладну генетику галузі свинарства в Університеті Іллінойсу, за останні 2 роки вага реалізації більшилась більш ніж на 9 кг. В середньому, у 2000 році вага реалізації становила 119 кг,  а  у 2017-2018 роках – вже 128 кг. Цей показник демонструє не ознаки сповільнення, а  навпаки – покращення у генетиці, годівлі, вентиляції, здоров’ї та менеджменті, що не стоять на місці.

Лімітуючі  фактори

Окремі фактори впливають на здатність тварини максимально реалізовувати свій генетичний потенціал. Вентиляція і температура – два з них. Тому персонал повинен завжди керуватись чіткими інструкціями для того, щоб вчасно виявити і ефективно усунути проблеми, які виникають.

Ефективність продуктивність залежать від компетенції спеціаліста, який знає як виконувати свою роботу. На виробництві необхідно забезпечити наступне:

  • Якісне навчання;
  • Чіткі посадові інструкції;
  • Методи та інструменти для ефективного виконання роботи;
  • Чітке дотримання правил біобезпеки;
  • Гнучкий робочий графік та соціальні пільги;
  • Якісний підбір персоналу.

За словами Майка Брамма, почесного професора Університету Небраски, виробники досягнули великих успіхів узбільшенні виходу пісного м’яса і зменшенні товщини шпику, а такі досягнення – потребують абсолютно інших параметрів вентиляції та мікроклімату в цілому. Свині з більшою вагою потребують більше площі і нижчої температури в приміщенні.

Аналогічно двигуну внутрішнього згорання, ці свині виробляють більше BTU (Британські теплові одиниці) на кг готового продукту“, – резюмує Стас. “Не бійтесь установлювати температуру на відгодівлі в межах 16С°“. 

Можливо, Ви не можете змінити дизайн Вашої ферми, проте Ви можете зробити наступні кроки:

  1. Пропишіть чіткі інструкції по управлінню вентиляцією;
  2. Слідкуйте за рівнем вологості. Цільовий  показник –  65%;
  3. Використовуйте правильну швидкість повітря на притоках – 3-4 м/сек;
  4. Використовуйте правильну швидкість повітря на шторі/ охолоджувальній панелі;
  5. Встановіть криву вентиляції, в залежності від використання  м³/год/голову;
  6. Забезпечте  вільний  доступ до води;
  7. Перевірте налаштування температури;
  8. Перевірте температурний діапазон, в залежності від пори року;
  9. Упевніться, що інструменти системи вентиляцїі використовуються постійно;
  10. Використовуйте чек-лист по вентиляції;
  11. Постійно проводьте  тренінги  по вентиляції ;

В міру того, як вага свиней збільшується, зростає також і споживання корму та води. А зі збільшенням споживання корму – умови утримання теж мають змінюватись. Виробники повинні забезпечити тваринам вільний доступ до поїлок та годівниць.  Найбільші  пороста вже можуть не відповідати наявним годівницям та потребувати більше площі.

Зміни в параметрах відповідно зі збільшенням ваги

Якщо  відгодівельні  приміщення  переповнені удвічі (тобто в станку знаходиться удвічі більше тварин, ніж має бути на етапі відгодівлі), то логічно очікувати зниження середньодобового приросту на 45 гр/день, у порівнянні з тваринами, що розміщуються на дорощуванні згідно норми. Вочевидь, однією з причин такого зниження продуктивності на ранніх етапах  від відлучення до відгодівлі –  є зменшення фронту годівлі та кількості поїлок на голову; також впливає розмір групи, особливо у приміщеннях з невеликими станками, в котрих утримується  від  25 до 50 свиней/станок. Якщо ви  маєте план щодо збільшення забійної ваги, то потрібно переглянути параметри утримання, і в першу чергу потрібно шукати варіанти як збільшити площу до  0,75 м ² на голову. 

Картина в цілому

Потрібно враховувати всі фактори, як окремо, так і в порівнянні один з одним щодо картини виробництва в цілому. Незважаючи на те, що на фермі можуть бути інфраструктурні обмеження, можна змінити кількість поросят у станку, підкоригувати фронт годівлі та інші фактори, які впливають на кінцевий результат. Необхідно мати план дій,  котрий буде містити ринкову стратегію, коректний план розміщення поросят, фронт годівлі, забезпечення поїлками, налаштування температури і вентиляції, інструкції раннього догляду за поросятами та ветеринарні протоколи.

Суть в тому, що галузь свинарства змінюється, в залежності від потреб ринку, генетичного прогрессу, наявності працівників, затрат на корми та утримання приміщень. Тому при будівництві нових приміщень, всі  ці  нюанси  та зміни мають бути враховані. Важливо розуміти теперішні і майбутні потреби в свинарстві, а також оцінювати, як операційні процедури та дизайн-проекти корелюють  з перевагами майбутнього прогресу у  свинарстві.

Щоб відповідати на всі виклики часу, зв’яжіться з командою PIC сьогодні.

Наше та Ваше майбутнє виглядає багатообіцяючим, адже ми продовжуємо ПОСТІЙНО ВДОСКОНАЛЮВАТИСЯ!

Запрошуємо українських виробників переконатися в перевагах найбільш розповсюдженої генетики в світі РІС. Компанія PIC Україна – ТОВ “Генетична компанія” пропонує для своїх клієнтів:

  1. Елітний молодняк з високим статусом здоров’я (материнські та термінальні лінії – Україна/Ірландія).
  2. Високопродуктивні гібридні свинки F1 – Камборо – Україна/Ірландія.
  3. Спермопродукція – свіжа (материнські та термінальні лінії).
  4. Програми розведення свиней для закритих стад, створені за індивідуальними вимогами клієнтів.

Геннадій Чернецький

Керівник відділу продажу ТОВ “Генетична компанія”

79071, Україна, м. Львів, вул. В. Великого, 117/40

тел.: + 38 050 353 22 27; ел. адреса: genetic.pic.ukraine@gmail.com

Генетична компанія
PIC Україна

PIC - найбільша міжнародна компанія, що працює в галузі генетики та селекції в свинарстві


PIC Україна – франчайзингова компанія, яка постачає високоякісну генетику PIC усім українським свинофермам

       

E-Newsletter

Підписуйся на новини