Вимоги до площі та методів управління, в залежності від розміру поросят та їх темпів росту.

В  міру того, як змінюється галузь свинарства і власне тварини, виникає логічне запитання: «А ви встигаєте йти в ногу з цими змінами?». Спеціаліст з технічної підтримки генетики РІС Нат Стас, виділяє п’ять ключових факторів, які впливають на вирощування поросят у період від відлучення до відгодівлі:

  • вага реалізації;
  • генетичний прогрес;
  • доступність персоналу;
  • ціна на корм; 
  • експлуатація приміщень;

За словами Ната, який вивчав прикладну генетику в галузі свинарства в Університеті Іллінойсу, за останні 2 роки вага реалізації збільшилась більш ніж на 9 кг. В середньому, у 2000 році вага реалізації становила 119 кг,  а  у 2017-2018 роках – вже 128 кг. Цей показник демонструє не ознаки сповільнення, а  навпаки – покращення у генетиці, годівлі, вентиляції, здоров’ї та менеджменті, що не стоять на місці.

   Лімітуючі  фактори

Окремі фактори впливають на здатність тварини максимально реалізовувати свій генетичний потенціал. Вентиляція і температура – два з них. Тому персонал повинен завжди керуватись чіткими інструкціями для того, щоб вчасно виявити і ефективно усунути проблеми, які виникають.

Ефективність продуктивність залежать від компетенції спеціаліста, який знає як виконувати свою роботу. На виробництві необхідно забезпечити наступне:

  • Якісне навчання;
  • Чіткі посадові інструкції
  • Методи та інструменти для ефективного виконання роботи;
  • Чітке дотримання правил біобезпеки;
  • Гнучкий робочий графік та соціальні пільги ;
  • Якісний підбір персоналу;

За словами Майка Брамма, почесного професора Університету Небраски, виробники досягнули великих успіхів узбільшенні виходу пісного м’яса і зменшенні товщини шпику, а такі досягнення – потребують абсолютно інших параметрів вентиляції та мікроклімату в цілому. Свині з більшою вагою потребують більше площі і нижчої температури в приміщенні.

«Аналогічно двигуну внутрішнього згорання, ці свині виробляють більше BTU (Британські теплові одиниці) на кг готового продукту», – резюмує Стас. «Не бійтесь установлювати температуру на відгодівлі в межах 16С°» 

Можливо, Ви не можете змінити дизайн Вашої ферми, проте Ви можете зробити наступні кроки:

  1. Пропишіть чіткі інструкції по управлінню вентиляцією ;
  2. Слідкуйте за рівнем вологості. Цільовий  показник –  65% ;
  3. Використовуйте правильну швидкість повітря на притоках – 3—4 м/сек ;
  4. Використовуйте правильну швидкість повітря на шторі/ охолоджувальній панелі;
  5. Встановіть криву вентиляції, в залежності від використання  м³/год/голову;
  6. Забезпечте  вільний  доступ до води;
  7. Перевірте налаштування температури ;
  8. Перевірте температурний діапазон, в залежності від пори року ;
  9. Упевніться, що інструменти системи вентиляцїі використовуються постійно;
  10. Використовуйте чек-лист по вентиляції;
  11. Постійно проводьте  тренінги  по вентиляції ;

В міру того, як вага свиней збільшується, зростає також і споживання корму та води. А зі збільшенням споживання корму – умови утримання теж мають змінюватись. Виробники повинні забезпечити тваринам вільний доступ до поїлок та годівниць.  Найбільші  пороста вже можуть не відповідати наявним годівницям та потребувати більше площі.

Зміни в параметрах відповідно зі збільшенням ваги

Якщо  відгодівельні  приміщення  переповнені удвічі (тобто в станку знаходиться удвічі більше тварин, ніж має бути на етапі відгодівлі), то логічно очікувати зниження середньодобового приросту на 45 гр/день, у порівнянні з тваринами, що розміщуються на дорощуванні згідно норми. Вочевидь, однією з причин такого зниження продуктивності на ранніх етапах  від відлучення до відгодівлі –  є зменшення фронту годівлі та кількості поїлок на голову; також впливає розмір групи, особливо у приміщеннях з невеликими станками, в котрих утримується  від  25 до 50 свиней/станок. Якщо ви  маєте план щодо збільшення забійної ваги, то потрібно переглянути параметри утримання, і в першу чергу потрібно шукати варіанти як збільшити площу   до  0,75 м ² на голову. 

Картина в цілому

Потрібно враховувати всі фактори, як окремо, так і в порівнянні один з одним щодо картини виробництва в цілому. Незважаючи на те, що на фермі можуть бути інфраструктурні обмеження, можна змінити кількість поросят у станку, підкоригувати фронт годівлі та інші фактори, які впливають на кінцевий результат. Необхідно мати план дій,  котрий буде  містити  ринкову стратегію, коректний план розміщення поросят, фронт годівлі, забезпечення поїлками, налаштування температури і вентиляції, інструкції раннього догляду за поросятами та ветеринарні протоколи.

Суть в тому, що галузь свинарства змінюється, в залежності від потреб ринку, генетичного прогрессу, наявності працівників, затрат на корми та утримання приміщень. Тому при  будівництві  нових приміщень, всі  ці  нюанси  та зміни мають бути враховані.  Важливо розуміти теперішні і майбутні потреби в свинарстві, а   також оцінювати , як операційні процедури та дизайн-проекти корелюють  з перевагами майбутнього прогресу у  свинарстві.

Щоб  відповідати на всі виклики часу,  зв’яжіться з командою  PIC  сьогодні .

Наше і Ваше  майбутнє  виглядає  багатообіцяючим , адже  ми продовжуємо

ПОСТІЙНО ВДОСКОНАЛЮВАТИСЬ.

Генетична компанія
PIC Україна

PIC - найбільша міжнародна компанія, що працює в галузі генетики та селекції в свинарстві


PIC Україна – франчайзингова компанія, яка постачає високоякісну генетику PIC усім українським свинофермам

       

E-Newsletter

Підписуйся на новини