Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/header.php on line 1
Як забезпечити оптимальні умови для поросят у період відлучення-відгодівля? - Франчайзингова компанія – лідер в галузі виробництва генетики свиней в Україні

Вимоги до площі та методів управління

В  міру того, як змінюється галузь свинарства і власне тварини, виникає логічне запитання: “А ви встигаєте йти в ногу з цими змінами?“. Спеціаліст з технічної підтримки генетики РІС Нат Стас, виділяє п’ять ключових факторів, які впливають на вирощування поросят у період від відлучення до відгодівлі:

  • вага реалізації;
  • генетичний прогрес;
  • доступність персоналу;
  • ціна на корм; 
  • експлуатація приміщень.

За словами Ната, який вивчав прикладну генетику галузі свинарства в Університеті Іллінойсу, за останні 2 роки вага реалізації більшилась більш ніж на 9 кг. В середньому, у 2000 році вага реалізації становила 119 кг,  а  у 2017-2018 роках – вже 128 кг. Цей показник демонструє не ознаки сповільнення, а  навпаки – покращення у генетиці, годівлі, вентиляції, здоров’ї та менеджменті, що не стоять на місці.

Лімітуючі  фактори

Окремі фактори впливають на здатність тварини максимально реалізовувати свій генетичний потенціал. Вентиляція і температура – два з них. Тому персонал повинен завжди керуватись чіткими інструкціями для того, щоб вчасно виявити і ефективно усунути проблеми, які виникають.

Ефективність продуктивність залежать від компетенції спеціаліста, який знає як виконувати свою роботу. На виробництві необхідно забезпечити наступне:

  • Якісне навчання;
  • Чіткі посадові інструкції;
  • Методи та інструменти для ефективного виконання роботи;
  • Чітке дотримання правил біобезпеки;
  • Гнучкий робочий графік та соціальні пільги;
  • Якісний підбір персоналу.

За словами Майка Брамма, почесного професора Університету Небраски, виробники досягнули великих успіхів узбільшенні виходу пісного м’яса і зменшенні товщини шпику, а такі досягнення – потребують абсолютно інших параметрів вентиляції та мікроклімату в цілому. Свині з більшою вагою потребують більше площі і нижчої температури в приміщенні.

Аналогічно двигуну внутрішнього згорання, ці свині виробляють більше BTU (Британські теплові одиниці) на кг готового продукту“, – резюмує Стас. “Не бійтесь установлювати температуру на відгодівлі в межах 16С°“. 

Можливо, Ви не можете змінити дизайн Вашої ферми, проте Ви можете зробити наступні кроки:

  1. Пропишіть чіткі інструкції по управлінню вентиляцією;
  2. Слідкуйте за рівнем вологості. Цільовий  показник –  65%;
  3. Використовуйте правильну швидкість повітря на притоках – 3-4 м/сек;
  4. Використовуйте правильну швидкість повітря на шторі/ охолоджувальній панелі;
  5. Встановіть криву вентиляції, в залежності від використання  м³/год/голову;
  6. Забезпечте  вільний  доступ до води;
  7. Перевірте налаштування температури;
  8. Перевірте температурний діапазон, в залежності від пори року;
  9. Упевніться, що інструменти системи вентиляцїі використовуються постійно;
  10. Використовуйте чек-лист по вентиляції;
  11. Постійно проводьте  тренінги  по вентиляції ;

В міру того, як вага свиней збільшується, зростає також і споживання корму та води. А зі збільшенням споживання корму – умови утримання теж мають змінюватись. Виробники повинні забезпечити тваринам вільний доступ до поїлок та годівниць.  Найбільші  пороста вже можуть не відповідати наявним годівницям та потребувати більше площі.

Зміни в параметрах відповідно зі збільшенням ваги

Якщо  відгодівельні  приміщення  переповнені удвічі (тобто в станку знаходиться удвічі більше тварин, ніж має бути на етапі відгодівлі), то логічно очікувати зниження середньодобового приросту на 45 гр/день, у порівнянні з тваринами, що розміщуються на дорощуванні згідно норми. Вочевидь, однією з причин такого зниження продуктивності на ранніх етапах  від відлучення до відгодівлі –  є зменшення фронту годівлі та кількості поїлок на голову; також впливає розмір групи, особливо у приміщеннях з невеликими станками, в котрих утримується  від  25 до 50 свиней/станок. Якщо ви  маєте план щодо збільшення забійної ваги, то потрібно переглянути параметри утримання, і в першу чергу потрібно шукати варіанти як збільшити площу до  0,75 м ² на голову. 

Картина в цілому

Потрібно враховувати всі фактори, як окремо, так і в порівнянні один з одним щодо картини виробництва в цілому. Незважаючи на те, що на фермі можуть бути інфраструктурні обмеження, можна змінити кількість поросят у станку, підкоригувати фронт годівлі та інші фактори, які впливають на кінцевий результат. Необхідно мати план дій,  котрий буде містити ринкову стратегію, коректний план розміщення поросят, фронт годівлі, забезпечення поїлками, налаштування температури і вентиляції, інструкції раннього догляду за поросятами та ветеринарні протоколи.

Суть в тому, що галузь свинарства змінюється, в залежності від потреб ринку, генетичного прогрессу, наявності працівників, затрат на корми та утримання приміщень. Тому при будівництві нових приміщень, всі  ці  нюанси  та зміни мають бути враховані. Важливо розуміти теперішні і майбутні потреби в свинарстві, а також оцінювати, як операційні процедури та дизайн-проекти корелюють  з перевагами майбутнього прогресу у  свинарстві.

Щоб відповідати на всі виклики часу, зв’яжіться з командою PIC сьогодні.

Наше та Ваше майбутнє виглядає багатообіцяючим, адже ми продовжуємо ПОСТІЙНО ВДОСКОНАЛЮВАТИСЯ!

Запрошуємо українських виробників переконатися в перевагах найбільш розповсюдженої генетики в світі РІС. Компанія PIC Україна – ТОВ “Генетична компанія” пропонує для своїх клієнтів:

  1. Елітний молодняк з високим статусом здоров’я (материнські та термінальні лінії – Україна/Ірландія).
  2. Високопродуктивні гібридні свинки F1 – Камборо – Україна/Ірландія.
  3. Спермопродукція – свіжа (материнські та термінальні лінії).
  4. Програми розведення свиней для закритих стад, створені за індивідуальними вимогами клієнтів.

Геннадій Чернецький

Менеджер по роботі з ключовими клієнтами

79071, Україна, м. Львів, вул. В. Великого, 117/40

тел.: + 38 050 353 22 27; ел. адреса: genetic.pic.ukraine@gmail.com


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/sidebar.php on line 10

Генетична компанія
PIC Україна

PIC - найбільша міжнародна компанія, що працює в галузі генетики та селекції в свинарстві


PIC Україна – франчайзингова компанія, яка постачає високоякісну генетику PIC усім українським свинофермам

       

E-Newsletter

Підписуйся на новини