Шість кроків, як підготувати приміщення для опоросу

Від правильної підготовки приміщення для опоросу залежить продуктивність репродуктора, однак, дуже часто таке завдання ігнорується або вважається менш важливим, ніж інші щоденні завдання. Щоб повністю підготувати і створити оптимальні умови у приміщенні для опоросу ми окреслили 6 основних кроків:

1. Мийка всіх поверхонь

Чистота та відповідна дезінфекція є основними факторами, що сприяють профілактиці захворювань на маточнику.

Перед початком якісної мийки необхідно відповідним чином підготувати кімнату для опоросу.  Після цього всі поверхні легко помити використовуючи рідке мило (піну), теплу воду та апарат високого тиску.

Вимийте всі поверхні станків з кімнати опоросу, включно з годівницями, килимки з обох сторін (якщо вони знімні), підлогу, стіни, стелю та лінії годівлі. Усі органічні матеріали, такі як плацента, корм та гній, повинні бути видалені під час мийки.

Після закінчення мийки кімнати, (перевірте) огляньте поверхні та оцініть якість мийки на наявність органічних забруднень. При виявленні неякісно вимитих поверхонь, проведіть додаткову мийку.

2. Дезінфекція для видалення хвороботворних мікроорганізмів

Після того, як Ви провели якісну мийку і повністю висушили секцію опоросу, використовуйте дезінфікуючі засоби, щоб знищити патогени та запобігти хворобам. Перед використанням, перевірте чи дезінфікуючий засіб правильно розведено відповідно до інструкцій. При цьому занадто концентрований розчин дезінфектанту не принесе додаткової переваги при очищенні, але призведе до збільшення витрат.

Використовуйте піноутоворювач або пістолет з піноутворюючим наконечником, щоб нанести дезінфікуючий засіб на всі поверхні. Розпиліть дезінфектант з обох сторін на килимки, якщо вони знімні, підлогу, проходи, станки, панелі і т.д. Переконайтеся, що на дні годівниць не залишився дезінфікуючий засіб, щоб запобігти споживанню дезінфікуючого засобу свиноматками.

3. Огляд кімнати опоросу

Після мийки та дезінфекції приміщень для опоросу надайте достатньо часу для повної сушки кімнати. Це допоможе забезпечити знищення патогенної мікрофлори перед постановкою нової групи тварин.

Перед постановкою свиноматок огляньте всі станки для опоросу та відремонтуйте, якщо є така потреба.  Проводьте технічне обслуговування та ремонт обладнання під час таких технологічних пауз, щоб забезпечити оптимальний догляд за тваринами та запобігти травмам. Регулярне обслуговування обладнання допомагає тримати його в належному стані та продовжує термін служби.

Перевірте всі компоненти системи вентиляції та утримання тварин. Переконайтеся, що вентилятори, джерела тепла, обладнання притоку повітря, перегородки, (занавіски) жалюзі, туманоутворювачі та система охолодження працюють у штатному режимі. Перед постановкою свиноматок в приміщення відремонтуйте пошкоджену підлогу. Перевірте всі годівниці та поїлки, щоб переконатись, що вони працюють, і немає ні протікаючих ніпелів / трубок, розділених або поламаних годівниць, поламаних кормових ліній, дозаторів.

4. Безпека поросят

Після загальної інспекції приміщення необхідно потурбуватися про комфорт для свиноматок та майбутніх новонароджених поросят.

Переконайтеся, що годівнички для годування вволю налаштовані правильно. Перед опоросом приготуйте ефективне безпечне місце з килимком та джерелом тепла для поросят. Переконайтеся, що килимки цілі та не пошкоджені. Не використовуйте підсушувачі на килимки перед опоросом, так як це може знизити їх температуру.

Усі лампи обігріву або електричні килимки повинні працювати відповідно. Встановіть лампи обігріву на правильній висоті по центру над килимками. Переконайтеся, що лампи та плафони чисті. Це допоможе підтримувати необхідну температуру. Ще раз перевірте чистоту килимків з обох сторін. Перевірте усі електричні кабелі, при необхідності відремонтуйте несправності.

5. Правильна температура в приміщенні

Встановіть температуру в кімнаті опоросу 22-23С° відповідно до інструкції роботи вашої ферми. В зоні комфорту поросят встановлюють температуру 32-35С°.

Перед опоросом перевірте температуру за допомогою безконтактного пристрою вимірювання температури (пірометр або тепловізор).

6. Своєчасність

Приміщення для опоросу повинно бути обладнано всім необхідним до початку опоросу, щоб забезпечити найкращі результати. Час, який Ви витратите на правильну підготовку приміщення заощадить Вам час протягом опоросу. Забезпечте безпечні, чисті та комфортні умови утримання, щоб свиноматки могли дати своєму потомству правильний старт.

Наше і Ваше майбутнє виглядає багатообіцяючим, адже ми продовжуємо

Геннадій Чернецький

Менеджер по роботі з ключовими клієнтами

79071, Україна, м. Львів, вул. В. Великого, 117/40

тел.: + 38 050 353 22 27; ел. адреса: genetic.pic.ukraine@gmail.com

Генетична компанія
PIC Україна

PIC - найбільша міжнародна компанія, що працює в галузі генетики та селекції в свинарстві


PIC Україна – франчайзингова компанія, яка постачає високоякісну генетику PIC усім українським свинофермам

       

E-Newsletter

Підписуйся на новини