Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/header.php on line 1
3 правила управління вентиляцією для оптимізації виробництва - Франчайзингова компанія – лідер в галузі виробництва генетики свиней в Україні

Зниження теплового стресу:
3 правила управління вентиляцією для оптимізації виробництва

Свині подібні за деякими фізіологічними особливостями з людиною. Наприклад, для них важливо, щоб умови утримання були комфортними, особливо коли зовнішня температура прагне до підвищених значень, і на вулиці стає жарко. Однак, на відміну від людей, організм свині не може охолоджуватися за допомогою потовиділення.

Нездатність свиней легко охолодитися може спричинити тепловий стрес, що призводить до зниження споживання корму і зниження темпів росту. Наприклад, в США в 2020 році протягом третього кварталу середня ринкова вага була більш ніж на 1,8 кг менше в порівнянні з ринковою вагою свиней в інші пори року, тобто втрата ваги склала близько 1,6%.

Для захисту здоров’я і комфорту свиней важливо підтримувати правильну термонейтральну зону. Термонейтральна зона – це діапазон температур, в яких тваринам найбільш комфортно і їм не потрібно перетворювати отриману енергію / калорії, щоб створити ефект обігріву за рахунок протікання обмінних енергетичних процесів і виділення тепла в зовнішнє середовище. Це дозволяє їм ефективно перетворювати спожитий корм в необхідний середньодобовий приріст для набору м’язової маси. Тому, коли свині знаходяться в цій зоні, їх продуктивність підвищується, в тому числі і зростання м’язової маси. Правильні, налаштовані параметри мікроклімату і вентиляції – ключ до успіху на виробничих ділянках.

1. Розділення повітряних потоків

  • Рух повітря (конвекція) – один з чотирьох способів охолодження тварин. Правильне управління вентиляцією необхідно для поліпшення конвекції. Давайте розглянемо основні фактори вентиляції на сучасному виробництві. Вентилятори створюють різницю статичного тиску всередині і зовні приміщення. Спочатку свіже повітря надходить через стельові (під звісами даху) вентиляційні отвори або штору тунелю, в горищний простір під дахом або ж безпосередньо в приміщення. Звідти повітря через штору або повітрозабірники розподіляється по всьому приміщенню. Це дозволяє свіжому повітрю змішуватися з присутнім в приміщенні повітрям, газами та вологістю. Коли повітря змішується і переміщається над свинями, це створює ефект охолодження повітряним потоком, який допомагає регулювати теплообмін свиней, що залежить від різниці температур між повітряними потоками і тваринами. Це і є принцип роботи конвекції.
  • Щоб система вентиляції працювала правильно, дотримуйтесь наступних умов:
  • Вентилятори повинні бути завжди чистими і в справному стані. Брудні решітки і лопаті вентилятора можуть знизити ефективність вентилятора на 30%.
  • Переконайтеся, що на стелі немає бруду, щоб сторонні елементи не заважали нормальному повітрообміну.
  • Перевірте та визначте функціональні штори і припливні клапани. Переконайтеся, що припливні клапани відкриваються і закриваються належним чином, щоб всередину не проникало гаряче повітря з горища. Крім того, надмірний статичний тиск (> 5,08 м / сек швидкості руху повітря) може серйозно вплинути на максимальну продуктивність вентилятора і змінити розрахункове значення м3 / хв максимальної вентиляції.
  • Почисьте та розмістіть внутрішні датчики температури належним чином. Для отримання найбільш точних показань помістіть датчики на рівні тварин, поза прямого шляху повітря з припливних клапанів.
  • Регулярно оглядайте і обслуговуйте ремені вентилятора. Ремені вентилятора, які просковзують, зменшують кількість оборотів в хвилину, що призводить до зниження вихідної потужності. Для перевірки температури використовуйте інфрачервоний термометр. Якщо температура валу обертання вентилятора на 4 С ° вище фактичної кімнатної температури, ремінь може почати просковзувати, і його слід негайно відрегулювати.
    1. Перевірте штори, щоб переконатися, що вони в робочому стані та забезпечують правильну швидкість потоку на кожному етапі тунелю. При необхідності змастіть контролери штор та ролики.
    2. Перевірте літню установку внутрішньої температури. Для свиней на відгодівлі підтримуйте значення як мінімум на 1-2 С ° нижче бажаного діапазону температури всередині приміщення. Зменшіть діапазон температури прискорення вентиляції на контролері до мінімальних значень, що не перевищують 1С ° внутрішньої температури в приміщенні
  • Переконайтесь, що повітрообмін відповідає нормі. Допустимий повітрообмін в тунельних вентильованих приміщеннях для утримання свиней становить від 30 до 40 секунд при стандартній швидкості від 1,5-2 м / сек, виміряної в центрі залу. Якщо на вашій фермі немає тунельної вентиляції, встановіть стандартну норму від 200 до 255 м³ / год максимальної вентиляції на відгодівельну свиню.
  • По можливості збільшуйте продуктивність вентилятора. Заміна або установка конусів вентилятора в залежності від їх пропускної спроможності збільшить вихідну потужність вентилятора на 10-20%.

2. Комфортне охолодження

Другий спосіб, при якому можна контролювати температуру поросяти – це випаровування, зокрема, зволоження тварин водою. Щоб збільшити випаровування , важливо оптимізувати налаштунки спринклерів.

  • Переконайтесь, що вода контактує з поверхнею шкіри тварин, а не затримується на волосяному покриві. Для забезпечення контакту зі шкірою необхідні великі краплі води. Дощовики створюють більш великі каплі і найкраще підходять для літніх умов.
  • Правильно встановіть таймери дощовиків. Увімкніть систему, щоб тварини намокли. Перед повторним обприскуванням  дайте всім свиням висохнути, щоб пройшло охолодження в процесі випаровування води.
  • Використовуйте один розпилювач на 20-30 свиней, щоб уникнути створення агресії, намочіть не більше 60% підлоги клітки.
  • Для свиней на відгодівлі активуйте дощові цільові спринклери приблизно на рівні 6-8 С° вище заданого значення для системи охолодження.

3. Полегшення функції дихання

Дихання і провідність (прямий контакт з прохолодними поверхнями) – ще два додаткових способи, за допомогою яких свині можуть регулювати температуру тіла. Важливо збільшити доступність води і управляти щільністю поголів’я, щоб допомогти свиням впоратися зі спекою.

  • Забезпечте достатній доступ до води (10-12 свиней на поїлку) і швидкість потоку води (1 літр за хвилину), щоб забезпечити належне споживання води і дозволити свиням підвищити дихальний процес.
  • Збільшіть частоту очищення чашкових поїлок. Слідкуйте за свинями, які намагаюся лежати на поїлках або знаходяться поруч з ними. Переконайтеся, що джерела води завжди чисті і доступні.
  • Розгляньте можливість надання додаткових чашкових або соскових поїлок. Якщо ви використовуєте годівниці з вологим і сухим кормом, додавайте додаткові джерела води, коли свині важать більше 80 кг, а зовнішня температура перевищує 29С °. Це особливо актуально при високій щільності посадки тварин.
  • Забезпечте достатній простір на підлозі, щоб свині могли розподілитися по клітці і розсіювати тепло при прямому контакті тварини з підлогою. Крім того, комфортний розподіл збільшує площу випаровування на шкірі у тварин.
  • Переконайтесь, що охолоджуючі панелі системи охолодження рівномірно зволожені, на них немає сухих плям і сольових відкладень що може впливати на ефективність їх роботи.

Оптимізуйте щільність посадки тварин. Розгляньте можливість раннього видалення відбракованих свиней. Використовуйте простір в станку раціонально.

Наше та Ваше майбутнє виглядає багатообіцяючим, адже ми продовжуємо ПОСТІЙНО ВДОСКОНАЛЮВАТИСЯ!

Запрошуємо українських виробників переконатися в перевагах найбільш розповсюдженої генетики в світі РІС. Компанія PIC Україна – ТОВ “Генетична компанія” пропонує для своїх клієнтів:

  1. Елітний молодняк з високим статусом здоров’я (материнські та термінальні лінії – Україна/Ірландія).
  2. Високопродуктивні гібридні свинки F1 – Камборо – Україна/Ірландія.
  3. Спермопродукція – свіжа (материнські та термінальні лінії).
  4. Програми розведення свиней для закритих стад, створені за індивідуальними вимогами клієнтів.

Геннадій Чернецький

Менеджер по роботі з ключовими клієнтами

79071, Україна, м. Львів, вул. В. Великого, 117/40

тел.: + 38 050 353 22 27; ел. адреса: genetic.pic.ukraine@gmail.com


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/sidebar.php on line 10

Генетична компанія
PIC Україна

PIC - найбільша міжнародна компанія, що працює в галузі генетики та селекції в свинарстві


PIC Україна – франчайзингова компанія, яка постачає високоякісну генетику PIC усім українським свинофермам

       

E-Newsletter

Підписуйся на новини