Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant auto - assumed 'auto' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/functions.php on line 42

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/header.php on line 1
Правильна оцінка поведінки свиней для підвищення ефективності виробництва - Франчайзингова компанія – лідер в галузі виробництва генетики свиней в Україні

Правильна оцінка поведінки свиней

Правильна оцінка поведінки свиней – ключ до їх успішного утримання без факторів стресу. У більшості випадків поведінка свиней (як нормальна, так і агресивна) пов’язана з природними інстинктами виживання тварин.

Свині – соціальні тварини. Вони цікаві, мають гарну пам’ять і демонструють інстинкти стадного утримання. Наприклад, нормальна реакція свиней на передбачувану загрозу – пошук більшої зони безпеки. Якщо шляхів до відступу немає, як правило, свиня крутиться, щоб тримати передбачувану загрозу в полі зору та на відстані.

Що таке агресивна поведінка? По суті, це результат дисбалансу між твариною і факторами навколишнього середовища.

Багато факторів можуть впливати на поведінку свиней, і вирішення цих проблем часто вимагає різних дій. Ділимося з Вами рекомендаціями, які допоможуть відрізнити нормальну поведінку свиней від агресивної:

1. Знайдіть час для спостереження за тваринами. Дуже важливо проводити спостереження за тваринами, щоб повністю зрозуміти їх природну поведінку. Візьміть за правило щодня в кожному залі спостерігати за всіма свиньми, їх режимом  годування і споживання води, а також за їх поведінкою з іншими свиньми, щоб вибудувати правильний процес утримання. Не поспішайте з цим процесом, ви будете здивовані своїми відкриттями.

РІС рекомендує приділяти:

  • 1 годину для 500 свиней на дорощуванні, особливо в перші 10-14 днів.
  • 1 годину на 1000 голів на відгодівлі.

За час вашої відсутності на фермі Ви також можете отримати цінну інформацію з камер відеоспостереження, встановлених всередині ферми.

2. Вивчіть схеми годування. Режими годування змінюються в залежності від сезону, віку і умов навколишнього середовища. Розуміння і оцінка цих змін допоможуть краще зрозуміти поведінку і потреби свиней.

Сезонні особливості: взимку свині зазвичай їдять постійно протягом дня. Влітку свині, як правило, відпочивають протягом спекотного дня, а їдять у нічні та ранкові години.

Соціальні взаємовідносини: свині – соціальні істоти, які створюють ієрархію для доступу до цінних ресурсів, таких як вода, їжа, місце для відпочинку. Ця ієрархія впливає на те, коли і як свині їдять протягом дня.

Взаємодія з довкіллям та ієрархією: як часто на Вашому виробництві трапляються перебої з годуванням? Навіть якщо це всього лише 30- або 60-хвилинна перерва, що станеться, коли свиня, яка займає 25-е місце в ієрархії, наблизиться до годівниці? Як тільки буде забезпечено додатковий корм в годівницю, вона буде витіснено більш домінуючими особинами.

РІС рекомендує:

  • Зведення до мінімуму перебоїв в годуванні, щоб свині отримували повноцінне харчування.
  • Достатній фронт годівлі виходячи з потреб на одну голову:
    1. 2,5 см для поросят вагою 0-27 кг;
    2. 4,7 -5,0 см для свиней на відгодівлі вагою від 27 кг до  забійної ваги;
    3. Перевірте, чи достатньо місця для годування в станках, щоб всі свині могли отримувати доступ до годівниці кілька разів на день.

Забезпечте нормовану щільність посадки, щоб не допустити агресивну поведінку. Більшість типів поведінки свиней природні і неагресивні, наприклад спроби рити бетонні підлоги або обнюхування родичів. Це не означає, що тварини виявляють агресію, вони виявляють свою природну поведінку. Свиням притаманно спілкуватися один з одним.

З іншого боку, колективна агресія – це негативна поведінка, яке виникає, коли кілька особин нападають на свиней з найнижчим ступенем в ієрархії. Така поведінка типова і у дикій природі, не тільки в умовах промислового виробництва.

Якщо тварині не вистачає місця, щоб сховатись від тих тварин, які намагаються встановити домінування, агресію важко зупинити.

PIC рекомендує, щоб у груповому станку на одну голову припадало не менше 0,65 м² площі. Якщо цей показник буде нижче, то негативна поведінка свиней може посилитися. Ознайомтеся з рекомендаціями щодо оптимальної площі в керівництві PIC по дорощування і відгодівлі.

1. Слідкуйте за проявом канібалізму. Проблема канібалізму хвостів може виникнути в умовах обмеженого простору. Нерідко ті, хто проявляє канібалізм, виявляються меншими свиньми, яким не вистачає ресурсів (включаючи корм і воду). Що робити з такими тваринами?

Як тільки ви визначили “канібала”:

  • Спробуйте перемістити цю тварину в інший станок, вибракувати його раніше терміну або ж здати на реалізацію певну кількість свиней із цього станка, щоб знизити на нього навантаження.
  • Пам’ятайте, що свині схильні проявляти агресію до інших свиней, які не такі, як вони. Тому купірування хвостів свиням – допомагає уникнути проявів канібалізму.
  • PIC рекомендує купірувати хвости до довжини 0,54 см у віці 3 денному віці. Довжина хвостів може варіюватися від 1,27 см до 1,60 см.

2. Керуйте процесами. Утримання свиней у правильній термонейтральній зоні (не дуже жарко і не дуже холодно) допомагає мінімізувати негативну поведінку свиней. Забезпечте належний повітрообмін на фермі. Також, не допускайте у приміщенні протягів (наприклад, через отвір в карнизах даху), щоб свині не переохолоджувались.

Допоможіть тваринам  успішно розвиватися

Легко відволіктися і перестати стежити за безліччю важливих факторів, які впливають на поведінку свиней, від правильного годування і щільності посадки до правильної температури у приміщенні. Однак, незначне відхилення від цих чинників може посилити проблеми і сприяти агресивній поведінці свиней.

Пам’ятайте, що тварини поводяться спокійніше, коли задовольняються їх основні потреби. Зв’яжіться з командою PIC, щоб оцінити поведінку тварин за допомогою інструменту оцінки поведінки PIC і чек-листом щодо профілактики канібалізму, щоб перевірити щільність посадки, доступ до годівниць і поїлок, рівень здоров’я та інші аспекти.

Ви можете дізнатися більше про поведінку свиней на наших подскастах Squeal за посиланнями на англійській мові:

Наше та Ваше майбутнє виглядає багатообіцяючим, адже ми продовжуємо ПОСТІЙНО ВДОСКОНАЛЮВАТИСЯ!

Запрошуємо українських виробників переконатися в перевагах найбільш розповсюдженої генетики в світі РІС. Компанія PIC Україна – ТОВ “Генетична компанія” пропонує для своїх клієнтів:

  1. Елітний молодняк з високим статусом здоров’я (материнські та термінальні лінії – Україна/Ірландія).
  2. Високопродуктивні гібридні свинки F1 – Камборо – Україна/Ірландія.
  3. Спермопродукція – свіжа (материнські та термінальні лінії).
  4. Програми розведення свиней для закритих стад, створені за індивідуальними вимогами клієнтів.

Геннадій Чернецький

Менеджер по роботі з ключовими клієнтами

79071, Україна, м. Львів, вул. В. Великого, 117/40

тел.: + 38 050 353 22 27; ел. адреса: genetic.pic.ukraine@gmail.com


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/axzuyqhx/public_html/wp-content/themes/pigy/sidebar.php on line 10

Генетична компанія
PIC Україна

PIC - найбільша міжнародна компанія, що працює в галузі генетики та селекції в свинарстві


PIC Україна – франчайзингова компанія, яка постачає високоякісну генетику PIC усім українським свинофермам

       

E-Newsletter

Підписуйся на новини